Muistovuosi 2018MUISTOVUOSI 2018


Vuosi 2018 oli yhdistyksemme toiminnan kannalta tärkeä, sillä sen aikana pysähdyttiin muistamaan 100 vuotta aiemmin käytyä sisällissotaa ja Tammisaaren punavankileiriä. Yhdistyksemme oli jo useamman vuoden ajan valmistautunut tähän muistovuoteen.

Alla hieman tietoja ja kuvia muistovuoden päätapahtumista

Yhdistyksen kirjailija Sirpa Kähköseltä tilaama ja hänen kirjoittama mikrohistoriallinen ”Hugo 1918” –teos julkaistiin 16.4.2018. Teos on noin 110-sivuinen kuvitettu pieni tietokirja. Kirjassa kerrotaan yhden miehen kohtalon kautta pala Suomen synkintä historiaa. Sirpa Kähkösen Kansan Arkistosta, haastatteluista ja muista lähteistä kokoamasta aineistosta kasvaa mikrohistoriallinen kertomus työläisten elämästä ja sisällissodasta yhden miehen, Hugo Enbomin kohtalon kautta. Teokseen sisältyy myös uusinta faktatietoa Tammisaaren leiristä; lähteenä on käytetty muun muassa Sture Lindholmin tutkimuksia sekä arkistoista kerättyä muistitietoa Tammisaaren oloista. Teos on kaksikielinen, ruotsintaja on kirjailija Gunilla Hemming. Kirjan voi edelleen tilata (nimi ja toimitusosoite) osoitteesta esko.grekela@gmail.com Katso lähemmin Yhdistys > Myynti.

Nimilaattojen päivitys ja kunnostus. Yhdistys oli kolmena tilaisuuttaa edeltäneenä vuotena tarkastanut vankileirillä kuolleitten henkilötietoja. Osoittautui että muistomerkin nimilaatoissa oli virheellisyyksiä joita olimme parhaamme mukaan korjanneet. Virheellisyyksiä korjattiin samalla kun laattojen luettavuus parannettiin ja tehtiin muu kunnostus. Laatat uudelleen kaiverrettiin talven aikana ja ne voitiin asentaa paikoilleen taas sopivasti vapuksi.

TIE TAMMISAAREEN 100-VUOTISMUISTOTAPAHTUMA pidettiin lauantaina 9. kesäkuuta 2018 Punavankimuistomerkillä Dragsvikissa. Tilaisuudesta muodostui tunnelmallinen ja koskettava. Tilaisuuden muistopuhujana toimi arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen. Tilaisuudessa runsaslukuinen määrä laskettuja kukkatervehdyksiä yllätti jopa järjestäjät. Laskijoina oli sekä yhteisöt että yksityishenkilöt. Tilaisuudessa Koiton laulu esitti, yhdistyksen tilaaman, Tomas Takolanderin tilaisuutta varten säveltämän kuoroteoksen ”Tie”. Yli 3 500 henkeä oli saapunut kunnioittamaan punavankileirin uhrien muistoa. Vieraiden joukossa nähtiin m m presidentti Tarja Halonen puolisoineen sekä rouva Tellervo Koivisto. Muistotilaisuuden yhteydessä paljastettiin myös muistolaatta tuntemattomissa haudoissa lepääville vainajille. Muistoteksti on hoitoyhdistyksen ja Helena Rannan yhteistyössä kehittämä. Katso kuva kuvaosiossa.

Muistotilaisuuden loputtua muistomerkkialueen viereisellä alueella tarjottiin vielä kenttälounas.

TIE TAMMISAAREEN 100-VUOTISMUISTOSEMINAARI Seminaari pidettiin iltapäivällä muistotapahtuman jälkeen Dragsvikin varuskunnassa. Seminaarissa puhuivat kirjailija Sirpa Kähkönen, historioitsija & kirjailija Sture Lindholm, kapteeniluutnantti & kirjailija Timo Laurila, oikeushammaslääkäri Helena Ranta. Tilaisuuden avasi yhdistyksen puheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta. Seminaari oli suunniteltu 500 osallistujalle mutta sinne mahdutettiin loppujen lopuksi hieman yli 700 osallistujaa. Katso puheet alla.

Tilaisuuden lopussa Kansan Sivistysrahasto palkitsi Helena Rannan Hopeisella Tammisaari 1918 mitalilla hänen pitkäaikaisesta ja mittavasta työstään ihmisoikeuksien puolesta.

KSR:n järjestämät Rauhaniltamat.

Illalla nautittiin vielä musiikista kun Kulttuuritalo Karelialla järjestettiin Kansan Sivistusrahaston toimesta Rauhaniltamat. Illan aikana esiintyivät seuraavat artistit:

TRIO DOLCE

AJANTAJU

MIKKO PERKOILA & JANI UHLENIUS

PUNAINEN LANKA

RAJAMÄEN POJAT

KARRI PALEFACE

LAULAVA UNIONI

PALEFACE

Muistotilaisuus - arkkipiispan puhe

100-vuotismuistoseminaarin puheet

Videoita

Tie Tammisaareen 100 vuotta /Vägen till Ekenäs 100 år minnesevenemang

https://www.youtube.com/watch?v=LDhly99TF5g&feature=youtu.be

Seminaari / Seminariet

https://www.youtube.com/watch?v=-4xn6Qo2K54

KSR:n Rauhaniltamat / FBF:s Fredsafton

https://www.youtube.com/watch?v=TTm5VlQZOZc

 

Kuvia muistovuoden 2018 tapahtumista

 

 

KIRJAN JULKAISUTILAISUUS TAMMISAARESSA

NIMILAATTOJEN KUNNOSTUS JA PÄIVITYS

TIE TAMMISAAREEN MUISTOTILAISUUS

KENTTÄLOUNAS & KIRJAMYYNTI

TILAISUUDEN JÄLKEEN

SEMINAARI

RAUHANILTAMAT