Hoitoyhdistys perustettiin

Tammisaaren punavankimuistomerkille perustettiin hoitoyhdistys

Tammisaaren punavankimuistomerkkiä hoitamaan perustettiin Tammisaaren punavankimuistomerkin Hoitoyhdistys Skötselföreningen för röda fångars minnesmärke i Ekenäs ry niminen yhdistys. Yhdistyksen perustava kokous pidettiin 11.3 2010 Tammisaaren Folkanissa.

Vuonna 1951 paljastetusta muistomerkistä oli sen paljastuksesta aina 80-luvun puoliväliin saakka huolehtinut Entiset Punakaartilaiset ry joka myös oli muistomerkin sinne hankkinut. He järjestivät myös joka vuosi muistotilaisuuden haudalla kesäkuun alussa kunnes voimat sitten loppuivat 80-luvulla. Samoihin aikoihin oli Ammatillisessa paikallisjärjestössä joka järjesti kunnianosoituksen haudalla vappuna joka vuosi 60-luvulta lähtien tehty aloite suuremman, maakunnallisen tilaisuuden järjestämiseksi vappuna v 1988 jolloin oli kulunut 70 vuotta sisällissodasta ja vankileiristä. APJ:n aloitteesta perustettiin ensin työryhmä johon kuului myös paikalliset työväenpuolueen edustajat pohtimaan tilaisuutta. Työryhmä tuli pian siihen tulokseen että vappu on väärä ajankohta näin isolle tapahtumalle kun kaikilla kuitenkin myös on omat tilaisuutensa järjestettävänä. Oltuaan yhteydessä Entisiin Punakaartilaisiin päätettiin siirtää tilaisuus kesäkuun alkuun. Tämän seurauksena perustettiin ensimmäinen kansalaistoimikunta joka sitten yhdessä työväenpuolueiden ja ay-liikkeen sekä eräiden muiden toimioiden kanssa järjesti tilaisuuden ja muistomerkin laajennuksen 1988. Myös KSR oli tässä vahvasti mukana. Kansalaistoimikunta koottiin ja se järjesti vielä 1993, 1998 sekä 2008 muistotilaisuudet.

Kansalaistoimikunta oli hoitanut tehtävänsä hyvin mutta sen piti käyttää muiden apua järjestelyissä koska se ei ollut juridisesti pätevä hoitamaan kaikkia tarvittavia tehtäviä. Keväällä 2010 perustettiin sitten Tammisaaren punavankimuistomerkin Hoitoyhdistys/ Skötselföreningen för röda fångars minnesmärke i Ekenäs ry niminen yhdistys. Hoitoyhdistyksen kautta on helpompi toimia järjestelmällisesti ja suunnitella hautojen hoitaminen ja muistomerkkiin liittyvät asiat tulevaisuudessa. Hoitoyhdistyksen ensimmäinen hallinto muodostettiin kansalaistoimikunnan jäsenistä. Varsinainen ensimmäinen vuosikokous pidettiin keväällä 2011. Mainittakoon tässä että Tammisaaren kaupunki, myöhemmin Raaseporin kaupunki on hoitanut hauta-alueen vihertyöt jo Entisten punakaartilaisten ajoista saakka.