Tehdyt projektit

Sisällys

- Nimilaattojen päivitys ja kunnostus

- Graniittipaasien perustan korjaus

- Näyttelytilan rakennusprojekti

Nimilaattojen päivitys ja kunnostus 2018

Yhdistys oli tehnyt nimien selvitystyötä kolmen vuoden ajan ennen laattojen uudelleenkaivertamista . Kävi ilmi, että muistomerkin nimilaatoissa oli virheellisyyksiä, joita parhaamme mukaan korjasimme. Virheellisyydet korjattiin samalla, kun laattojen luettavuutta parannettiin ja tehtiin muu kunnostus. Laatat kaiverrettiin uudelleen talven aikana, ja ne voitiin asentaa paikoilleen taas sopivasti vapuksi 2018.

GRANITTIPAASIEN PERUSTAN KORJAUS 2013

Vuonna 2013 huomattiin että muistomerkin laajennusosan graniittipaasien perustaan oli syntynyt halkeamia. Tämä oli seurausta siitä että maa oli painunut rivihautojen kohdalta. Näin jouduttiin korjaamaan perustat joihin vauriot olivat syntyneet. Työn joka oli välttämätön ja vaativa, vaativa ajatellen että se tehtiin hautapaikalla, suoritettiin urakoitsijaa käyttäen joka oli aiemmin vastaavia projekteja tehnyt esim seurakunnille. Työ kesti vajaat kaksi viikkoa jonka aikana muistomerkki oli osittain suljettu.

Alla muutama kuva korjauksen kulusta.

NÄYTTELYTILAN RAKENNUSPROJEKTI 2008

Vuoden 1998 muistotilaisuutta varten valmistettiin valokuvanäyttely vuoden 1918 tapahtumista ja Tammisaaren vankileiristä. Näyttely oli nähtävissä muistotilaisuuden ajan teltassa muistomerkin lähellä. 

Näyttely keräsi paljon katsojia, ja kun alettiin puhua vuoden 2008 muistotilaisuudesta, heräsi myös ajatus siitä, että muistomerkin lähettyville pystytettäisiin rakennus, johon sijoitettaisiin pysyvä valokuvanäyttely, joka kertoisi vuoden 1918 tapahtumista ja Tammisaaren vankileiristä.

Rakennuksen oli suunnitellut arkkitehti Kaisu Taskinen. Rakennusprojekti vietiin työn osalta läpi talkoovoimin, ja siihen osallistui monia vapaaehtoisia ydinporukan lisäksi. Rakennusprojektia veti Kauko Viitala.